Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Az utcáról betérő közönségre vágyunk

Évadzáró beszélgetés a Magyarországi Német Színház igazgatójával

Hat sikeres bemutató, erős gyermek- és ifjúsági közönség, megújuló társulat és számos új ötlet a jubileumi évadra – ezzel a mérleggel zárja a színházi évet a szekszárdi Magyarországi Német Színház (DBU). Tapasztalatokról, sikerekről, tervekről és álmokról beszélgettünk Frank Ildikó igazgatónővel.

Úgynevezett Miniévad zárta a 2012/2013-as színházi évet is a DBU-ban, azaz három nap alatt „tömbösítve” színre vitték az évad mind a hat bemutatóját. Hogy sikerült a fesztivál?

Több darabunknak is az utolsó előadása volt a Miniévadban, hiszen a társulattól távoznak is színészek, s emiatt nem vihetünk át mindent a következő évadra. A közönségben – úgy látszik – nem tudatosult, hogy több előadást is utolsó alkalommal van lehetőségük megtekinteni, mert a darabok némelyikét sajnos kisebb érdeklődés övezte annál, mint amekkorára számítottunk. Ennek ellenére szakmai szempontból mindenképp sikeres volt a Miniévad, hiszen mind a zsűritől, mind tőlük független kritikusoktól kedvező visszajelzést kaptunk a munkánkra. A zsűri a Paparazzit tartotta az évad legjobb előadásának, és kiosztotta az évad színésze díjat is.

Nagyon elfáradtak, jól jön a nyári pihenés? Vagy pedig tart még a társulatban az örömteli közös alkotás lendülete?

Az évad utolsó előadása június 17-én lesz Nagyszebenben, Romániában, ahol egy konferencia keretében adunk elő részleteket a Margit jelenete a 89. oldaltól című előadásunkból. Utána valóban pihenés következik, aztán frissen, újult erővel vágunk neki a következő évadnak.

Melyek voltak egy évvel ezelőtt az Ön által kitűzött tervek, és mennyire sikerült azokat teljesíteni?

A tervem minden évadra ugyanaz: jó társulattal, jó rendezőkkel jó szövegeket színpadra vinni. Szerencsés esetben így születnek a jó előadások. Úgy érzem, összességében megfeleltünk a magunkkal szemben támasztott elvárásoknak.

Mit gondol, sikerült-e nagyjából elegendő emberrel megismertetni a DBU darabjait?

A színházunkról hál’ Istennek már nagyon sokan tudnak az országban, viszont a nézőink számát mindenképp szeretnénk tovább növelni. Azon dolgozunk, hogy az eddigi közönségszervezési módszereinket új ötletekkel kiegészítve megvalósítsuk ezt.

A közönség mely rétegét tudta a színház a lehető leghatékonyabban megszólítani?

Ahogy általában, úgy idén is a gyermekeket és diákokat volt a legegyszerűbb becsalogatni a színházba. Ezért tartom a fiatalokat a fő közönségrétegünknek. A színház repertoárja sem véletlenül illeszkedik az iskolák programjához – ez a tananyaghoz idomulás számukra és a mi számunkra is hasznos és eredményes.

Kikre szeretnének a jövőben fókuszálni?

Az első számú célközönségen, azaz a fiatal és gyerekközönségen felül szeretnénk jobban megszólítani az „utcáról bejövő”, azaz nem csoportokban szervezett felnőtt közönséget is. Erre is utaltam az előbb, amikor a nézők számának további növelését említettem. Hatékony módszer kialakításán dolgozunk.

Melyek voltak Ön szerint az idei évad legsikeresebb projektjei?

Nagyon jó előadásnak tartom az idei évad gyermekprodukcióját, a Hókirálynőt, az idei utazó produkciónkat, Ionesco Különóra című darabját, valamint az utóbbira felkészítő kampány is sikeresnek bizonyult.

Milyen kulcsfontosságú üzenetekre, témákra fektetik majd a hangsúlyt?

Abban továbbra sem lesz változás: mai embereknek csinálunk színházat aktuális témákkal, továbbra is fenntartva színházunk nemzetközi műhely jellegét.

Ismert, hogy a teátrum a premiereken kívül számos egyéb módon is igyekszik színházi eszközökkel a német nyelvet, a német kultúrát népszerűsíteni – itthon és külföldön egyaránt. Vannak-e e téren már újabb elképzeléseik?

Igen, természetesen ebben is szeretnénk előrelépni. Azt tervezzük, hogy a középiskolásoknak szánt osztálytermi előadásainkat még hatékonyabban készítjük majd elő, ami mellett továbbra is workshopokkal, nyílt próbákkal, valamint újdonságként műfordító szemináriummal vonjuk be az érdeklődő diákokat a színházi munkába.

Lesznek-e a jövőben személyi változások a társulatban?

Az évad végeztével három színművészünk, Alica Weirauch, Matthias Patzelt és Liam-Maria Gremm távozik a társulatból. Helyettük négy új színművész érkezik, akiket először a jövő évad első bemutatójában, a Momo című darabban láthat majd a közönség.

Jövőre ünnepli a Magyarországi Német Színház fennállásának 30. évét. Milyen tervekkel vágnak majd neki a jubileumi évadnak?

Mivel a DBU első színházi premierje 1984 februárjában volt, a 2014. évet tekintjük jubileumi évnek. Abban az évben szeretnénk első ízben színházi bált rendezni, megszólítani azokat az embereket, akiknek a jövőben számíthatnánk a támogatására is. A jubileum tiszteletére tervezzük a színház arculatának megújítását is.

Ha bármit kérhetne, mi lenne a színház születésnapi ajándékcsomagjában ahhoz, hogy a negyedik ikszbe lépő DBU az Ön álmai szerint működjön?

Nincsenek elérhetetlennek tűnő vágyaim: érdeklődő közönség, a színházi szakma visszajelzései, és egy-egy külföldi fesztiválon való megjelenés az, ami számomra ideálissá tenné színházunk működését.

(PTI Communications)

További információk:
Móra Viktória művészeti  titkár
Tel.: 74/316-533, 74/510-166; email: info@dbu.hu, honlap: www.dbu.hu

...megosztás
nemzetiség: