Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Navracsics Tibor: nem érheti baj a települést, amely összefog és tiszteli őseit

Nem érheti baj a települést, amely össze tud fogni és tiszteli őseit – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Veszprém megyei Úrkúton, a település felújított névadó kútjának avató ünnepségén hétfőn.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette: a jó víz egyben tiszta forrás is, tiszta forrás pedig a becsületesség, az egyenesség, a nyíltság és az őszinteség jelképe. Az a település, amely egy tiszta forrás környékén él, az csak egyenes, őszinte, jóravaló, becsületes közösség lehet, ezt bizonyítja a falu történelme is: Úrkutat mindig az összefogás, a kemény munka, a szorgalom, az apránként való előrehaladás jellemezte – tette hozzá.

És milyen baj érhet egy települést, amely így össze tud fogni és közadakozással adózni tud őseinek? – tette fel a kérdést a miniszter.

Megjegyezte: szerte az országban sok olyan közösség van, ahol nemcsak a házak, de a templom, a krónikák is elhanyagoltak, nem tartják számon őseiket, akik odaköltöznek, nem kötődnek a faluhoz, akik ott élnek, nem érzik feladatuknak elődeik emlékének ápolását.

Úrkúton viszont meg lehet mozdítani a települést, emlékeznek az ősökre, s noha sok vihart megélt a falu, nem veszít jelentősen népességéből, nem költöznek el a fiatalok, mert érzik, hogy összetartó a közösség, hogy mindenki odafigyel a másikra, érzik, hogy őszinték, becsületesek, gerincesek az itteni emberek – állapította meg Navracsics Tibor.

Kijelentette: Úrkút bizakodva nézhet tehát a jövőbe. Bárcsak Magyarország minden települése így nézhetne a jövőbe, bárcsak Magyarország minden településének ilyen összetartó közössége lenne és még sok ilyen ünnepük lenne – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

(MTI)

nemzetiség: