Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Barátság-est 2013. április 17.

Az EGYÜTT/MITEINANDER – zenés irodalmi Barátság-estek sorában 2013. április 17-én 18.00 órakor Koloman Brenner magyarországi német költő mondta  el németül verseit és Káli Horváth Kálmán pedig Nagy Gusztáv műveiből adott  elő a Magyarországi Németek Házában, Budapesten.

A költő maga is olvasott fel verseiből.  Zongorán közreműködött Berki Tamás. Ezúttal a sokszínű roma kultúra egy szeletét mutattuk be a jól sikerült esten.

Nagy Gusztáv Pusztaföldváron, 1953-ban született. A Kalyi Jag Nemzetiségi Szakközépiskola igazgatója és tanára, műfordító-költő. 2009. december 18. Kisebbségek Napján Kisebbségekért díjban részesült jelentős műfordítói munkásságáért, a lovári cigány nyelv gondozásáért, fejlesztéséért, valamint pedagógiai, szépirodalmi tevékenységéért. Legjelentősebb műfordítói munkája minden kétséget kizáróan: Madách Imre: Az ember tragédiájának fordítása cigány nyelvre.2013. március 15-én a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

KÁLI-HORVÁTH KÁLMÁN 1975-BEN SZÜLETETT TISZAKÓRÓDON. A TISZADOBI GYERMEKVÁROSBAN ÁLLAMI GONDOZOTTKÉNT NŐTT FEL. KÉT FONTOS DOLOG VAN AZ ÉLETÉBEN: AZ IRODALOM ÉS A KÉPZŐMŰVÉSZET. A KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA KOMMUNIKÁCIÓ SZAKÁN SZERZETT TELEVÍZIÓS SZERKESZTŐ-RIPORTERI DIPLOMÁT. A PÓDIUMI MŰFAJNAK KÖSZÖNHETŐEN 1997-TŐL TÍZ ÉV ÁT A DUNA TELEVÍZIÓBAN DOLGOZIK BEMONDÓKÉNT. ÉLETÉBEN A SZÍNHÁZ IS MEGHATÁROZÓ, 1995-TŐL A RENESZÁNSZ ROMA MŰHELY ALAPÍTVÁNY TAGJA, KÉSŐBB A KARAVÁN SZÍNHÁZ STÚDIÓJÁNAK BESZÉDTECHNIKA TANÁRA. ÉVEKIG A BUDAPEST TV HABISZTI ÉS AZ MTV CIGÁNY MAGAZINJÁNAK MŰSORVEZETŐJE. 2008-BAN AZ EURÓPAI PARLAMENT GYAKORNOKA. JELENLEG BUDAPESTEN ÉL, AZ EMMI MUNKATÁRSA.

Koloman Brenner magyarországi német költő Sopronban született 1968-ban és hat éves koráig az ott élők dialektusában beszélt németül, majd megtanult magyarul is. A Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének alapító tagja, az ELTE Germanisztikai Intézetének  docense, és az ELTE BTK dékán helyettese, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tagja. Verseit németül írja.

 

...megosztás
nemzetiség: , ,