Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Szoboravató a pécsi Gandhi Gimnáziumban

Szobrot állítottak India “apostolának”, Mahatma Gandhinak Pécsen, az alkotást Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Gauri Sankar Gupta, India magyarországi nagykövete és Páva Zsolt, a város polgármestere szombaton leplezte le a Gandhi gimnázium aulájában.

A bronzból készült mellszobrot az indiai nagykövetség kezdeményezésére a Kulturális Kapcsolatok Indiai Tanácsa adományozta az ország egyetlen roma kisebbségi középfokú oktatási intézménye alapításának 20. évfordulójára.

Balog Zoltán a szoboravatón azt hangsúlyozta: bátor emberek azok, akik tesznek a roma integrációért. Rámutatott, a Gandhi alapítói, Bogdán Jánossal az élen két évtizeddel ezelőtt úgy gondolták, a segélyezésen és a politizáláson túl van értelme iskolát létrehozni, együtt tanítani, tanulni. “Elindult valami, ami azóta is párját ritkítja a világon” – jegyezte meg.

A miniszter utalt rá, hogy az intézménynek később komoly nehézségekkel kellett megküzdenie, emiatt hanyatlásnak indult, de az új kormánynak és az érintettek összefogásnak köszönhetően sikerült a fenntartását egy új rendszerben biztosítani.
Balog Zoltán beszédében példaértékűnek nevezte Baranyában a nemzetiségek, különösen a romák és nem romák viszonyát. “Itt olyan tradíciója van az együttélésnek, amelyet a súlyos szegénység sem tud tönkretenni. De ha tönkre is tudná tenni, mindig vannak olyanok, aki felállnának és azt mondják, ezt nem engedjük” – mondta.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a jövőben létrejön egy erős magyarországi magyar-roma középosztály, értelmiség, amely úgy tud kiállni a jogaiért, úgy tud küzdeni a jobb életlehetőségeiért, hogy együttműködik azokkal, akik ezt a nem cigány magyar oldalról szintén akarják. “Azt szeretnénk, ha a Gandhi gimnázium ennek a szövetségnek, együttműködésnek, bizalomnak az erős köve lenne” – fogalmazott.

...megosztás
nemzetiség: