Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Öltözz pirosba február 15-én!

Öltözz pirosba és mutasd ki a szereteted! A Szemem Fénye Alapítvány harmadik Öltözz pirosba! akciójával ismét egy közösségi, karitatív megmozdulásra és egy egyszerű támogatási lehetőség megvalósítására invitál mindenkit.

A koncepció idén is egyszerű: a résztvevők viseljenek egy piros ruhadarabot, vagy kiegészítőt és töltsék el a napot együtt, jókedvűen, a piros szín és a jótékonykodás jegyében. Február 15-én egyenek piros ételeket, igyanak piros italokat, készítsenek ilyen színű műalkotásokat. Ezzel fejezzék ki szolidaritásukat a Szemem Fénye Alapítvány pártfogoltjai, a súlyosan beteg gyermekek felé. Majd adományozzanak kétszáz forintot: amivel a pécsi Dóri Ház – Magyarország első gyermekhospice házának – működését támogatják.

Megajándékozhatod a beteg gyermekeket
A szervezet 2011 novemberében tartotta első Öltözz pirosba! kampányát. Egyetlen napon több mint 170 közösség, több mint ezer ember öltözött pirosba és támogatta a Szemem Fénye Alapítvány gyermekhospice házainak működését. 2011. november 25-én közel 1 700 000 forintot gyűjtöttek a résztvevők.
A kampányban 27 cég, 5 óvoda, 10 felsőoktatási intézmény, 37 általános iskola, középiskola és gimnázium vett részt. 97 közösség, köztük fitnesz csoportok, patikák, rendőrkapitányságok dolgozói, nagycsaládok, kisebb-nagyobb baráti körök vették elő piros ruháikat, kiegészítőiket és járultak hozzá az akció sikeréhez. Közel 200 fénykép érkezett be az alapítvány munkatársaihoz, amelyek megmutatták, hogy milyen élményt nyújtott számukra ez a karitatív nap.
Az összegyűjtött pénzből az alapítvány a gyermekhospice házak felszerelését fejlesztette, ápolási ágyakat vásároltak. A gyógytornászok munkáját segítve multifunkcionális félgömböket és dynairt (instabil felületet biztosító, levegővel felfújt speciális gumikorong) szereztek be a gyermekek mozgáskoordinációjának és egyensúlyának fejlesztésére. Az adományok lehetőséget biztosítottak arra is, hogy a szervezet munkatársai karácsonyi ajándékkal lepjék meg azokat a gyermekeket, akik korábban már lakói voltak valamelyik gyermekhospice házuknak, és akikkel a beteg gyermekeket szállító szolgáltatásuk révén kapcsolatban álltak.

Együtt, társaságban minden jobb
– A résztvevők adománya (pénzösszegtől függetlenül) szavakkal kifejezhetetlen segítséget jelentett a gyermekhospice házak lakóinak – nyilatkozta közvetlenül a program után az egyik főszervező: Czétényi Anita –, kiváltképpen azért, mert felbecsülhetetlen szeretetet, erőt, és vidámságot közvetített feléjük! A gyermekhospice házak működtetésének segítése mellett az akció célja az volt, hogy összehozzuk a munkahelyi közösségeket, barátokat, családokat egy közösségépítő program megvalósítására. Mert bármit is csinálunk – együtt, társaságban minden jobb!
2 504 690 forint gyűlt össze a kétszázforintos felajánlásokból a Szemem Fénye Alapítvány 2012-ben megrendezett Öltözz pirosba! akciója során. A február 17-én megtartott jótékonysági kampányhoz több mint 140 közösség csatlakozott. Huszonnégy cég munkahelyi csapata, negyvenegy oktatási intézmény öltözött pirosba. Ebben az évben is több magánszemély, sportkör és kórházi osztály vett részt a karitatív megmozdulásban.
A kampányt követő időszakban folyamatosan voltak lakói a gyermekhospice házaknak, így az adományok nagy részét a működési és a – Dóri Házzal kapcsolatos – nem várt felújítási költségekre fordították a Szemem Fénye Alapítvány munkatársai. Farsangi mulatságot, szülinapi zsúrokat és játékos felvonulást szerveztek a gyermekeknek.
Az idei kampány bevételét is – Magyarország első gyermekhospice háza – a Dóri Ház fenntartására költi a Szemem Fénye Alapítvány. A szervezők kérnek mindenkit, jelezzék részvételi szándékukat intézményük, közösségük nevének, címének, telefonszámának és email-címének elküldésével Vas Krisztinánál a kapcsolat@szememfenye.hu email-címen keresztül.

Honnan származik?
A Wear Red! (Öltözz pirosba!) kampány egy közösségi, jótékonysági akció, amit már az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is több civil szervezet alkalmazott.
Az Egyesült Államokban minden évben, február első péntekén tart Öltözz pirosba! napot a National Heart, Lung and Blood Institute, hogy a szívbetegség kialakulásának elkerülése érdekében egészséges életmód kialakítására szólítsa fel az amerikai nőket. A British Heart Foundation Nemzeti Öltözz pirosba! napot rendez február 26-án. Ők is a szívbetegség megelőzését helyezik középpontba.
London első gyermekhospice háza a Richard House évről évre Valentin-nap előtt tartja meg a „Wear Red for Richard House” elnevezésű adománygyűjtő akcióját, mely lehetőséget biztosít egy szórakoztató „pirosba öltözős napra”, valamint összefogásra a beteg gyermekekért. 

...megosztás
nemzetiség: