Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Geresdlak várja a látogatókat!

Schulteisz Józsefné vezetésével  a Baranya megyei Geresdlakon szorgos helytörténeti munka folyik.  A gazdag gyűjtemény több részből áll: elkészítették Kisgeresd, Lak és Geresd , a település egykori részeinek házait, templomait, az iskolát és óvodát mézeskalácsból. Falvédő gyűjteményük is egyedülálló.

A Baranya megyei geresdlaki Babakiállítás 2008 óta látható. A településen működő Babaruha varrókör hat tagja készítette el a babák ruháit, eredeti geresdlaki viseletekkel és még a régi anyagokból. Először az esküvői menet és az ünnepi viseletek készültek el, majd mindig újabb és újabb ötletek valósultak meg. A Babaruha varrókör vezetője Kett Anna.

2009-ben készült el, eredeti állapotában felújítva és berendezve, a helytörténeti gyűjtemény, mely az tiszta szobából, a téli konyhából, a lakószobából és nyári-konyhából, valamint a spájzból áll, az istállók és a fészer nincsenek még készen. Schenk Angéla vezeti a helyreállítást.

2011-ben, a Polgármesteri Hivatal egyik termében állítottuk ki a kézimunkákat, melyek mára egy külön kézimunkaházba kerültek és ott tekinthetők meg. Mintegy 100 darabból áll a gyűjtemény, benne falvédők, hímzett párnák, függönyök, törölközők, kézi törlők, zsebkendők, szekrényben és stelázsin látható díszek, kenyértakarók, csecsemőtakarók. Mivel Geresdlakon nem csak németek élnek, kiállításra kerülnek a magyar kézimunkák is. Nagyon sok dokumentumot, imakönyveket és egyéb tárgyakat gyűjtöttünk, melyek egy kisebb teremben kapnak helyet, itt majd olvashatók lesznek interjúk és riportok, amelyek a kitelepítettekkel készültek. Összegyűjtöttük a legszebb fej- és vállkendőket, ezekből is kiállítást rendezünk. Mindezek szervezője Schulteisz Józsefné, Margit.

Idén először, a település lakóinak összefogásával készült el a mézeskalács-falú, mintegy ötven házzal, mely a három településből álló falunkat is megmintázza: Kisgeresd, Lak, és Geresd. Látható a két templom, az iskola, az óvoda, a harangláb és a futballpálya is, igazi téli látványosság! A szervezők: Hesz Anna és Kett Schmidt Tímea voltak.

Szeretettel várják  iskolai csoportokat, pedagógusokat, kirándulókat, érdeklődőket Geresdlakon, akik megtekintik gazdag gyűjteményüket!

E-mail: schultimargit@gmail.com, telefon: 06/205299753

 

 

...megosztás
nemzetiség: