Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A polgárok európai éve (2013)

A polgárok európai éve (2013) az uniós polgárság biztosította jogokat hivatott népszerűsíteni. Célja, hogy párbeszédet ösztönözzön a kormányzat valamennyi szintje, a civil társadalom és az üzleti élet szereplői között. Az európai év keretében Európa-szerte megrendezendő eseményeken és konferenciákon a résztvevők megvitathatják az uniós jogok helyzetét, és álláspontot alakíthatnak ki arról, milyennek kell lennie az Európai Uniónak 2020-ban.

A polgárok európai éve (2013) azokra a jogokra hívja fel a figyelmet, amelyek az uniós polgári státuszából kifolyólag az Európai Unióban élő valamennyi személyt automatikusan megilletnek. Ezekből a jogokból nap mint nap mind az 500 millió európai polgárnak – és ezáltal az európai gazdaság egészének – származik előnye.

Az európai év ösztönözni fogja a párbeszédet a kormányzat valamennyi szintje, a civil társadalom és az üzleti élet szereplői között. A dialógusok célja annak megállapítása lesz, hogy az állampolgárok – és így Ön is – milyen jogokat, szakpolitikákat és kormányzatot szeretne 2020-ra.

Mi áll a polgárok európai évének hátterében?

Az uniós polgárok jogait az Európai Unióról szóló szerződés rögzíti. E jogok értelmezéséhez figyelembe kell venni a tagállami jogszabályokat is. Nemcsak az állampolgároknak fontos, hogy ismerjék ezeket a jogokat, és éljenek is velük. Ez az EU egészének is javát szolgálja, hiszen a gazdasági előnyök mellett a polgárok egyre elkötelezettebbé válnak az uniós projekt iránt.

Az Európai Bizottság az uniós állampolgárságról szóló 2010-es jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az uniós polgárok azért nem élnek teljes mértékben jogaikkal, mert nem ismerik azokat. A dokumentum szerint a polgárok főleg azt nem tudják, hogy jogukban áll más uniós országba szabadon beutazniuk és ott letelepedniük.

Ugyanebben az évben az Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot, hogy a 2013. évet nyilvánítsa a polgárok európai évének, lendítse fel az uniós polgárságról folytatott vitát, és tájékoztassa az uniós polgárokat jogaikról.

A kezdeményezés weboldala >>>

...megosztás
nemzetiség: