Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Találkozás Szentágothai Jánossal

Emlékkonferencia az Magyar Tudományos Akadémián 

Szentágothai János születésének 100. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát tartottak a Magyar Tudományos Akadémián. A világhírű magyar agykutató sokoldalú, iskolateremtő tudományos és közéleti tevékenységét idézték fel kollégái, kutatótársai, tanítványai, családja és barátai.

Humanista egy humanizmust nélkülöző korban, valódi reneszánsz ember, kivételes tudomány- és kultúraformáló egyéniség – többek között ezekkel a szavakkal méltatták a páratlanul gazdag életpályát és a műhelyformáló, kiemelkedő magyar tudóst az emlékkonferencia előadói.

A Szentágothai emlékév ünnepi eseményét a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nyitotta meg. „Ma itt van, körünkben, az Akadémián, ahol dolgozott és szolgált”, mondta Pálinkás József köszöntőjében. Áder János köztársasági elnök kiemelte Szentágothai János iskolateremtő erejét és hatását; azokat a sikereket, amelyeket ő és tanítványai értek el az agykutatás területén. Beszédét követően Szentágothai kollégái és tanítványai, Hámori József és Székely György neurobiológusok, Tauba és Pedro Pasik neurológusok, Halász Béla neuroendokrinológus, Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Vizi E. Szilveszter, az Akadémia korábbi, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat jelenlegi elnöke, Freund Tamás, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója és Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke idézték fel a tudós és mester életpályájának időszakait, munkásságának meghatározó korszakait, a közös élményeket és a világra szóló sikereket.

A rendezvény folytatásaként délután, az MTA Székházának Szentágothai termében felavatták az R.Törley Mária művésznő által Szentágothai Jánosról készített bronz mellszobrot.

Letölthető: Szentágothai János életútja

...megosztás
nemzetiség: