Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A nemzetiségi jogok érvényesülésének néhány aspektusa

MEGHÍVÓ
az alapvető jogok biztosának A nemzetiségi jogok érvényesülésének néhány aspektusa című műhelyrendezvényére és sajtótájékoztatójára

Időpont: 2012. november 6. kedd 9.00-13.00 óra
Helyszín: az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, I. emeleti Díszterem
(1051 Budapest, Nádor u. 22.)
Sajtótájékoztató: kb. 10.50-kor a földszinti könyvtárban

Az alapvető jogok biztosáról szóló 2011. évi CXI. törvény az ombudsman egyik kiemelt feladatként jelölte meg a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét. A törvényben megfogalmazott megkülönböztetett figyelem szellemében Prof. Dr. Szabó Máté 2012-ben hivatalból indított átfogó vizsgálatot annak feltárására, hogyan tudnak élni a nemzetiségek az Alaptörvényben biztosított jogaikkal.

Az ombudsman
-áttekintette a nyelvhasználati jog érvényesülésének gyakorlatát
-megvizsgálta a nemzetiségi civil szervezetek jogérvényesítésének lehetőségeit
-felmérte, adottak-e a nemzetiségi önkormányzatok nemzetiségi hatósági ügyekben való bejelentkezésének, mint a nemzetiségi jogérvényesítés egyik eszközének feltételei
-és a törvényességi felügyelet felől közelítve tárta fel a nemzetiségi önkormányzatok számára biztosított jogok érvényesülésének gyakorlati tapasztalatait.

Az alapvető jogok biztosa a vizsgálatsorozattal hozzá kívánt járulni, hogy összhangba kerüljenek a nemzetiségeket érintő jogalkotás, jogalkalmazás és a nemzetiségi közösségek érdekei, a nyilvánosság alaposabban megismerje a szakmai álláspontokat és a már meglevő „jó gyakorlatokat”.

A műhelybeszélgetés sajtónyilvános.

Részletes program >>>

nemzetiség: