Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Indul a VersFesztivál

– előadásokkal, koncertekkel, filmekkel!

Értékalkotó és egyedi vershét elé néz Nyíregyháza: október 9-én, kedden útjára indul a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál a Móricz Zsigmond Színházban. Sztárok, közismert színészek, filmesek, előadóművészek, társulatok és zenekarok lépnek színpadra a Magyar Versmondók Egyesületének jóvoltából. Hangulatváltó koncertnappal indul a seregszemle, a legtöbb előadásra még lehet jegyet váltani!

A képernyőről is jól ismert színész, R. Kárpáti Péter olyan különleges, szuggesztív lírai estet mutat be, amelyben a zene verssé formálódik, és Demjén Ferenc, Presser Gábor és Stevanovity Dusán sorai katarzist hoznak, könnyeket lopva szemünkbe. Az előadás címe, az Egy vallomás a sok közül egyébként a valóságot tükrözi, mert szinte bárki megtalálhatja kedvencének személyes vallomását a VersFesztiválon. A Kaleidoszkópot tekerve láthatjuk Koltai Róbertet, aki Móricz Zsigmondot alakítja majd, és az író eddig nem ismert emberi oldalát tárja a nézők elé. Székhelyi Józsefet sokan sok szerepben láthatták már, de saját verseit még biztosan nem hallották! A most színre kerülő produkció különlegessége, hogy a szintén fellépő Gerendás Péter közkedvelt slágerei adják a formát a tartalomhoz. Országos ősbemutató is lesz: Galkó Balázs versszínházi előadását improvizációs táncelemekkel teszi elementárissá. A korábban a 25. Színház kísérletező műhelyben tevékenykedő Galkó pályáját a színház új útjainak keresése jellemzi, ennek mérföldköve lehet a nyíregyházi premier. Izgalmas, a megszokottól alapvetően eltérő, szívhez szóló színházi estét ígér a Pannon Várszínház Pilinszky János életművét bemutató Élőképek című előadása, amely meghökkentő látványvilággal, felkavaró érzelmekkel és érzékeny színészi játékkal kecsegtet. A színházi csemegék sorát gazdagítja Dolmány Attila és Karácsonyi Zoltán előadása is, a WaX (William alias X – Shakespeare után szabadon), amely kicsit drámai, kicsit humoros, ám annál inkább elgondolkodtató létdráma a művészetről.
Színes és erős a fesztivál zenei programja: mások mellett a Szabó Balázs Band, Huzella Péter, a Kávészünet, a Gondola, a Kicsi Hang, a Göncölszekér, az Ostinato, az Újhold zenekar, Bertóti Johanna, Gosztola Adél, Dobó Dániel és Gömbös Gyula, Olajos Gábor, valamint Tamás Éva Játéktára szórakoztatja majd a verszenék kedvelőit. Aki pedig a képzőművészet iránt is fogékony: a fesztivál első napján nyílik Porpáczy Zoltán formabontó versplakát-kiállítása a színház galériájában, amely egész héten ingyenesen látogatható.
A határon túli társulatok közül székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház két előadóestet is hoz: Kulcsár-Székely Attila Wass Albert életét, Turi Bálint József Attila alkotói folyamatát mutatja be. József Attila ars poeticáját másik adaptációban is megnézhetjük a Holdvilág Kamaraszínház előadásában. Koltai Judit, Pregitzer Fruzsina és a Móricz Zsigmond Színház társulata a játékot, a színjátszást népszerűsíti, a Littera Nova Kiadó és Tóth Zsóka pedig magát a költészetet. Az utóbbi est határon túli költők műveiből állt össze. Az élet és az érzések mindenek feletti örömét próbálja meg egy töretlen versszínházi jelenetbe ölteni a szlovákiai Karváról érkező Gáspár Enikő. A történet lényege, hogy egy elbocsátást követően a nő, otthonába hazatérve, az életén gondolkodik, amely nem más, mint egy Labdatér. A lélek, a keresztényi szemlélet és a nemzeti hovatartozás sem hiányzik a fesztivál repertoárjából. A kolozsvári ŐszinTe versszínház olyan kérdésekre keresi a választ, hogy kik vagyunk, milyenek vagyunk, kiben, miben és mennyire hiszünk? A produkció egy közismert Jézus-történetet idéz fel, miközben számos magyar klasszikus költő verse hangzik el. Mészégető Mária önálló estje a tisztességről, a marosvásárhelyi Meister Éva előadása a határon túlra szakadt magyarságról szól, míg a szegedi Parastúdió Fabula Matris című modern produkciója egy mozgásában korlátozott fiú történetét mutatja be, aki lázadni akar a sorsa ellen. A szabadkai Életjel Csáth Géza Kör Levante című pódiumjátékában a vers keletkezésének körülményeit kutatja. Csupa titok birodalma ez, olyan, mint egy tündérmese: Manoil, a költő próbálja bejárni, és eljut a lét és nem-lét határáig, de megfejteni a talányt akkor sem tudja, még a hét korifeus segítsége ellenére sem. A társulat másik érdekes előadása az Ezüsthíd, amely egy 2011-ben a Vajdaságban megjelent kétnyelvű, szerb-magyar versantológia feldolgozása, a XX. század magyar szerelmi költészetéből. Latinovits Zoltán egykori tanítványa, Havas Judit, vallomását Nagy László szavaival kezdi: „Nekem Ady Endre ostora tetszik.” Mert magatartásával fájdalmat okoz ugyan, de figyelmeztet és elgondolkodtat: a szándékról, a változtatni akarásról és az esendőségről, a lélek kiszolgáltatottságáról, valamint a kérdezés önfeltáró és pusztító, ugyanakkor felemelő és szükségszerű voltáról. Merünk-e ma választ adni arra, hogy „Pótolnak-e életet élet-morzsák?” Előadóestje erre keres választ, Ady Endre verseivel.
Fikciós alkotások, dokumentumfilmek és ismeretterjesztő televíziós alkotások is helyet kaptak a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyprogramjában. Szeptember végéig 39 alkotást neveztek a VersFesztiválra, ezekből előzsűri válogatta ki azokat, amiket a nagyközönség is láthat Nyíregyházán. Bekerült a versenyprogramba Jánosi Antal: Isten csavargója című Kiss Benedek-portréja, Gáspár Enikő: Örkény István Ki hitte volna? című feldolgozása, Kurucz Sándor és Dékány István: Történelem tíz körömre filmetűdje Bihari Sándor versei nyomán, és Csubriló Zoltán: Lidérchangok című alkotása. Igazi kuriózum Gál Katalin filmje, amit a közelmúltban elhunyt televíziós, Czigány Zoltán verseire készített (A szőnyeg szélénél, Kötött forma). A Színház- és Filmművészeti Egyetem Kolosi Péter és Zilahy Tamás által vezetett filmes osztályából szinte kivétel nélkül minden hallgató nevezett a Kaleidoszkóp VersFesztiválra. Október 13-án és 14-én vetítik például Kovács Eszter és Becsey Kristóf: Karinthy Frigyes, Ady Endre – Moslék-ország című alkotását, Damokos Attila: Szegény kis szimbolista klapec című filmjét, Bakony Alexa: Charles című versfilmjét Karinthy Frigyes Kaffka Margit: Charles paródiájából, valamint Szórád Máté: Antik szerelem és Tóth Ildikó: Harctér című filmes munkáját.
A versfilmek vetítése együtt zajlik a klasszikus és kortárs versmondással, október 13-án és 14-én, amikor a születési vagy halálozási évfordulós költők művei mellett a mai magyar költészet gyöngyszemeit tolmácsolják a versenyzők.
Amellett, hogy a közönség igényes szórakoztatása a cél, a Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyprogram, ahol szakmai zsűri dönt a helyezésekről és a minősítésekről. A fesztivál igazgatója, Lutter Imre szerint az eddigi legerősebb program várja a nézőket, és minden korosztály megtalálhatja a számára kedves előadást vagy koncertet. A részletes program a versfesztival.hu oldalon olvasható, jegyet itt és a jegymester.hu országos rendszerében, valamint a Móricz Zsigmond Színház Országzászló téri jegyirodájában válthatnak az érdeklődők.

Programfüzet

...megosztás
nemzetiség: