Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Székely János atya átveszi az Európai Polgári Díjat

Szombaton az Esztergomban szervezett Roma Ifjúsági Találkozó programjának keretében veszi át Székely János atya az Európai Parlament által odaítélt Európai Polgári Díjat.

Az Európai Polgári Díjra Gál Kinga fideszes EP-képviselő Székely János atyát több évtizedes romapasztorációs tevékenysége alapján jelölte.

Székely János püspök atyát embersége, jó pásztori tevékenysége és két évtizedes romapasztorációs munkássága során elért eredményei alapján találta méltónak a néppárti Gál Kinga az Európai Polgári Díjra való felterjesztésre. “Tevékenysége európai, határokat átívelő figyelmet érdemel, hiszen a békés egymás mellett élés érdekében kifejtett munkássága minden tagországban példaként szolgálhat, mind az egyházi, mind pedig a világi közösségek számára” – mutatott rá Gál Kinga. A díj átadására, a romapasztoráció tevékenységhez kapcsolódóan, a szombaton Esztergomban szervezett Roma Ifjúsági Találkozó keretében kerül sor.

Az Európai Polgári Díjat azért hozták létre, hogy a kitüntetettek európai értékeket szolgáló példaértékű tevékenységét és annak jó hírét európai szinten elismerjék. Ezzel is lehetőséget teremtve arra, hogy a tagországok tanuljanak egymástól, a jó példák pedig kontinensszerte terjedjenek. A komoly elismerést jelentő díj harmadízben történő odaítéléséről a nyár folyamán hozott döntést az Európai Parlament mindenkori elnöke által vezetett bizottság. A huszonhét tagországból beérkező számos jelölt közül a bizottság több mint harminc személyt talált méltónak arra, hogy megkapja a címet és ezzel növelje az európai példamutató személyek sorát. 2011-ben Gál Kinga javaslatára Böjte Csaba ferences szerzetes került a díjazottak körébe.

Brüsszel, 2012. szeptember 21.

...megosztás
nemzetiség: