Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

Vanyarci Haluska Fesztivál – idén 18. alkalommal

A Vanyarci Haluska Fesztivál az egyik legnépszerűbb, országos hírnévnek örvendő szlovák rendezvény. Idén szeptember 9-én tartják ezt a gasztro- és kulturális napot, melyre szeretettel várnak mindenkit a vanyarciak és a rendezvény szervezői. A főzni vágyók megmérettethetik tudásukat, a főzőcsapatok készülhetnek haluskás rigmusokkal is, a vendégek pedig végigkóstolhatják a jobbnál jobb haluskákat. A legjobbakat az idén is díjazásban részesítik.

Több kísérőprogrammal is bővítették a fesztet, valamint a kulturális programok is helyet kapnak az idei rendezvényen is. Kiállítások, kézműves foglalkozás, vásárok, sétakocsikázás és egyéb szórakoztató folklór produkciók várják a kedves vendégeket. Hagyományőrzők is tiszteletüket teszik Vanyarcon a következő sztrapacskafőző versenyre.

Vanyarci haluska / sztrapacska receptje kb. 6 személyre: 

1 kg meghámozott nyers burgonyát lereszelünk, majd belekeverünk 40-50 dkg lisztet, attól függ, hogy mennyit vesz fel a reszelt krumpli, és hogy közepes sűrűségű galuskához, nokedlihez hasonló tésztát kapjunk. A haluskákat forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk nokedli szaggatóval. Régen haluskaszaggató deszkáról (lopatkáról) kanállal, vagy a kés tompa oldalával szaggatták a háziasszonyok. Főzés közben fakanállal megkavarjuk a tésztát, hogy ne ragadjon le a fazék aljára. A haluskák, amelyek megfőttek, feljönnek a víz felszínére és szűrőkanállal kiszedjük őket. Zsírral (régen csak zsírral) vagy olajjal kicsit meglocsoljuk, és óvatosan átkavarjuk, hogy ne ragadjanak össze. Ezután ízesíthetjük juhtúróval (brindza) vagy tehéntúróval, párolt édes vagy savanyú káposztával, esetleg pirított hagymával, vajaljával….stb., ki, mivel szereti. Mindezt egy nagyobb tálban végezzük, s amikor összekevertük valamelyik ízesítéssel (túróval, vagy káposztával, stb.) az egész tetejére még tehetünk pirított szalonnát vagy „töpörtyűt”.