Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

MEGHÍVÓ AZ ORSZÁGOS IDEGENNYELVŰ KÖNYVTÁR NYÍLT NAPJÁRA

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár szeretettel vár minden kedves érdeklődőt az OIK Nyílt Napján 2021. szeptember 25-én szombaton. 

Tangó táncbemutató és előadás irodalomterápia épületséta verszenei előadás.

Emellett épületsétán vehetnek részt azok, akik szívesen felfedeznék a könyvtárat. Idén is készülünk kedvezményes beiratkozási lehetőséggel és nyereményjátékkal!

A rendezvények ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
Regisztráció: https://forms.gle/ihQYrPdGiT9HUNtR8

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Részletes program:

10:00 és 13:00 Épületséta
Épületsétánk alkalmával Zeneműtárunk mellett az érdeklődők a 150 négyzetméteres gyönyörűséges Olvasótermünkbe látogathatnak el, amely rendszeresen szerepel a “10 legszebb budapesti könyvtár” listáján.

11:00 12:00  LélekTan-gó
Interaktív, előadással egybe kötött táncbemutató és táncház Astor Piazzolla argentin zeneszerző és harmonikás születésének 100. évfordulójának emlékére.
Előadók: Murvai Dávid és Sáska Szilvia (Sziszi)

Helyszín: Átrium

Támogató: Belváros-Lipótváros

13:00 – 15:00 Műfordító-műhely

Helyszín: Olvasóterem
14:00-15:00 Buenos Aires-i láz
A tangó útja Argentínától Európáig, Astor Piazzollától Kalmár Pálig – és tovább

Zenével, tánccal és filmrészletekkel gazdagított előadásunk betekintést nyújt a tangó történetébe, bemutatja jelenlétét és szerepét nem csak Argentínában. A tangó mint tánc, mint zenei és mint lírai műfaj, a tangó Argentína lelke, ma már mindenki számára elérhető eltáncolható, előadható, lefordítható. Vajon honnan ered, és mi minden történt vele megszületése óta? Astor Piazzolla megújította, a modern klasszikus zene szintjére emelte a tangó műfaját, róla, és művésztársairól, a tánc és a lírai műfaj alkotóiról sem feledkezünk meg.
A régi tangószövegeknek friss fordítás ad új értelmet, a tradicionális táncnak pedig a gyakorló művészek adnak lelket: egy élő hagyomány megismerésére és kiélvezésére invitáljuk a közönséget.

Előadó: Rumi Enikő

Helyszín: Rendezvényterem

15:00-16:00Az én (b)irodalma – irodalomterápia az OIK-ban

Önismereti alkalom, melyen Simon Márton: Arról, hogy mi jó c. verse kapcsán beszélgetünk.

Előadó: Juhász István

Helyszín: Nyelvstúdió

17:00-18:00 Műfordítás-pályázat díjátadó

Helyszín: Olvasóterem

Támogató: Európai Bizottság Fordítási Főigazgatósága

20:00-21:00 Pilinszky 100 zenében, szavakban
Kosbor Trió versalapú etno-kamarazenét” játszó együttes. A középkori dallamok (különleges hangszerek előadásában) átfonják a verseket; hol harmonikus, hol szikár, hol improvizatív megszólalás jellemzi a zenekart. Pilinszky János születésének 100 évfordulója alkalmából estjükön, Turek Miklós színművész közreműködésével, “Pilinszky-szavak [hangoznak el], dallamosan, ütemesen, olykor barbárul, ahogy ehhez a mennyet-poklot járó költészethez illik. Ez a muzsika Pilinszky felhívását komolyan véve akár az állatok, oly nyersen szép és tiszta.” (Lackfi János)

Helyszín: Olvasóterem

Támogató: NKA

 

Rendezvények továbbra is csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. Maszk viselése a rendezvényeken nem kötelező, de ajánlott.