Barátság – kulturális és közéleti folyóirat:
Magyarország népei kölcsönös
megismerkedését szolgáló folyóirat

A szlovák nemzetiségi szószóló jegyzetei

A szlovák nemzetiségi szószóló jegyzetei

Békéscsaba polgármesterével egy lépéssel előrébb mozdítottuk a párbeszédet a szlovák iskola épületének az OSZÖ tulajdonába kerülése kérdésében. Mindkét oldalról elhangzottak azok az érvek, amelyek akadályozták a szükséges szerződés végleges kidolgozását, és így a közeljövőben aláírhatják a megegyezést.

 

Paulik Antal: – A plenáris üléseken ezekben a hetekben is a koronavírus elleni védelem kérdései rezonáltak, mivel szinte minden nap új mutációk keletkeznek, amelyek gyorsan átterjednek a szomszédos országokba, illetve hozzánk is, és amelyek újabb és újabb kihívások elé állítják a szakembereket. A plenáris üléseken a kormány képviselői a Covid-19 új mutációinak terjedése elleni intézkedéseket ismertetik, az ellenzék pedig a kormány lépéseit kritizálja és több, illetve más intézkedéseket követel.

Természetesen a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is rendkívüli érdeklődéssel figyeli a világjárvány aktuális helyzetét, de munkánk középpontjában más áll. Például: folyamatban van a felsőoktatás átszervezése. Több egyetem, amelyek eddig állami fenntartás alatt álltak, magánalapítványok igazgatása alá kerülnek át. Köztük olyan egyetemek is, ahol nemzetiségi pedagógiai karok vagy szakok is működnek.
A nemzetiségi törvény 23. paragrafusa (4) bekezdése értelmében az állam köteles biztosítani a nemzetiségi óvodákban, általános iskolákban, középiskolákban és felsőoktatási intézményekben szükséges pedagógusok oktatását és továbbképzését. Ez a rendelkezés egyelőre annak ellenére is érvényben maradt, hogy például a szegedi egyetem, ahol a legtöbb szlovák nemzetiségi tanárt képzik, már alapítványi felügyelet alá került.
A Nemzetiségek bizottsága az illetékes minisztériumhoz, valamint a felsőoktatás átszervezéséért felelős kormánymegbízotthoz, Stumpf Istvánhoz fordult. Jelenleg a találkozó megfelelő időpontját keressük álláspontjaink ismertetésére, mert van egy olyan aggodalmunk, hogy a mi kis létszámú tanszékeink az érintettek érdeklődésének perifériáján maradhatnak a nagy egyetemek magánkézbe kerülése, illetve átszervezése közben. Igyekszünk megmenteni ezeket a tanszékeket és lehetőség szerint, számukra a lehető legjobb feltételeket kivívni a jövőre nézve. Ebben a kérdésben a nemzetiségi tanszékek képviselőin kívül némely magyarországi nemzetiség anyaországainak diplomatái is hozzánk fordultak.

 

Meggyőződésem, hogy nemzetiségi tanszékeink megtartása iránti igyekezetünk rövid időn belül meghozza a várt eredményt.
A jegyzeteim kötete iránti érdeklődés továbbra is meglepően magas. Olyan emberek is kértek belőle példányt, akik nem tartoznak nemzetiségünkhöz, ami vélhetően az „Egy hazában” c. rádióműsornak köszönhető, amelybe a rádió szlovák műsorának munkatársai készítettek velem magyarul is egy interjút. Tehát ez is megerősíti, hogy a kiadvány megjelentetése jó ötlet volt.

Az Országos Szlovák Önkormányzat elnök asszonyával felkerestük Békéscsaba polgármesterét. Egy lépéssel előrébb kellett mozdítani a párbeszédet a helyi szlovák iskola épületének az OSZÖ tulajdonába kerülése kérdésében. Úgy vélem, mindkét oldalról elhangzottak azok az érvek, amelyek akadályozták a szükséges szerződés végleges kidolgozását, és így a közeljövőben aláírhatják a megegyezést. Csak ezután kezdhetjük el kezelni a telken maradt épületeket, amelyek innentől az OSZÖ tulajdonába kerülnek, és más környező intézményekhez tartoznak. A polgármester úrnak is ajándékoztam egy példányt a jegyzeteim gyűjteményéből, talán lesz majd ideje beleolvasni.
image001
...megosztás